Pięć dni wystarczy...

15 kwietnia 2015, 12:17

Zaledwie 5 dni wysokotłuszczowej diety może zmieniać sposób przetwarzania glukozy przez mięśnie.



Immunoterapia zwiększa przeżywalność myszy z rakiem trzustki o ponad 75%

30 października 2015, 11:31

Wg zespołu z Centrum Badań nad Nowotworami im. Freda Hutchinsona, nawet bez chemio- czy radioterapii, specjalny rodzaj immunoterapii zwiększa przeżywalność myszy z rakiem trzustki o ponad 75%.


Serce świni biło u pawiana przez ponad 2 lata

7 kwietnia 2016, 06:10

Amerykańsko-niemieckiemu zespołowi udało się przez ponad 2 lata utrzymać u pawiana żywe świńskie serce.


U ludzi z chorobą Leśniowskiego-Crohna występuje dłuższy czas reakcji

26 sierpnia 2016, 10:34

U osób cierpiących na zespół Leśniowskiego-Crohna występuje dłuższy czas reakcji niż u zdrowych ludzi w podobnym wieku.


Szpitale mogą szybko identyfikować bakterie zagrażające chorym

1 lutego 2017, 06:10

Wkrótce praktycznie każdy szpital będzie w stanie w ciągu zaledwie minut zidentyfikować gatunki bakterii odpowiedzialne za infekcję rozwijającą się u pacjenta.


Kompleks polifenolu z herbaty i polimeru glukozy hamuje tworzenie naczyń dla nowotworu

10 sierpnia 2017, 16:07

Kompleks polifenolu i polimeru glukozy wytarzanego ze śluzu pokrywającego komórki bakterii Leuconostoc mesenteroides zaburza tworzenie naczyń krwionośnych, które wspierają wzrost nerwiaka zarodkowego.


Wirusowe insuliny

20 lutego 2018, 12:17

Naukowcy z Joslin Diabetes Center zidentyfikowali 4 wirusy, które wytwarzają działające na ludzkie komórki insulinopodobne hormony.


Nowe podłoża pozwalają rutynowo wykrywać jedną cząsteczkę na milion

14 sierpnia 2018, 12:48

SERS, niezwykle czuła laboratoryjna metoda analizy składu chemicznego, po dekadach od wynalezienia ma szansę się upowszechnić. Właśnie znika główna przeszkoda hamująca rozwój tej obiecującej techniki badawczej: niskiej jakości podłoża, na które nanoszono próbki.


Post wzmaga metabolizm i pomaga odwrócić pewne skutki starzenia

1 lutego 2019, 12:26

Post może pomóc schudnąć. Nowe badania sugerują, że nasila także aktywność metaboliczną, generuje przeciwutleniacze i pomaga odwrócić pewne skutki starzenia. Japońscy naukowcy zidentyfikowali 30 nierozpoznanych wcześniej substancji, których ilość rośnie w czasie głodówki i wskazali na szereg prozdrowotnych zjawisk, jakie się z tym wiążą.


Nadmierne spożycie rozgałęzionych aminokwasów może prowadzić do obniżonego nastroju i tycia

30 kwietnia 2019, 15:50

Ostatnio sporą popularnością cieszą się wysokobiałkowe, a zarazem niskowęglowodanowe diety. Wg naukowców, najwyższy czas, by dobrze przyjrzeć się ich potencjalnym skutkom ubocznym. Ostatnio na ich celowniku znalazły się więc rozgałęzione aminokwasy (ang. branched-chain amino acids, BCAAs). Pomagają one zbudować masę mięśniową, ale jak się okazuje, mogą też negatywnie wpływać na nastrój i prowadzić do tycia.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy